• Money Market

Τι πρέπει να προσέξω εάν θέλω να λάβω στεγαστικό δάνειο;

Η αγορά των στεγαστικών δανείων δείχνει σταδιακά σημάδια αφύπνισης ύστερα από μεγάλη περίοδο «παγώματος» ως συνέπεια της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, καθώς την τελευταία τριετία αναπτύσσεται με έναν ετήσιο ρυθμό που αγγίζει περίπου το 35%.


Η περίοδος της οικονομικής ύφεσης συσσώρευσε ανάγκες για καινούρια κατοικία σε νέα νοικοκυριά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των ενοικίων αλλά και των ακινήτων που είναι προς πώληση (ενδεικτικά αναφέρεται πως το 1ο τρίμηνο του 2019 οι τιμές είναι κατά 4% αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018), είναι οι κύριες αιτίες που με έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τραπεζική χρηματοδότηση.Εάν λοιπόν είσαι στη διαδικασία να εξετάσεις τις επιλογές αλλά και δυνατότητές σου για να κάνεις το βήμα προς την αγορά μιας κατοικίας λαμβάνοντας παράλληλα ένα στεγαστικό δάνειο, λάβε υπόψη σου τα παρακάτω:


 1. Προσδιόρισε ακριβώς τις πραγματικές πιστωτικές ανάγκες σου, μην παρασυρθείς από διαφημιστικές ενέργειες που δημιουργούν εικονικές ανάγκες συνδυασμένες με ευκολίες δανεισμού.

 2. Προσπάθησε να κατατάξεις τις ανάγκες σου κατά σειρά προτεραιότητας.

 3. Κάνε μια εκτίμηση των δυνατοτήτων σου για αποπληρωμή της χρηματοδότησης στηριζόμενος σε σταθερά και βέβαια εισοδήματα.

 4. Ανάλογα με το εισόδημά σου σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις σου αλλά και άλλες παραμέτρους από το οικονομικό και προσωπικό σου προφίλ, κάθε τράπεζα ορίζει το ποσό του δανείου που μπορεί να σου εκταμιεύσει, το οποίο κατά κανόνα δεν υπερβαίνει το 75% της αξίας του ακινήτου (σε σπανιότερες περιπτώσεις μέχρι και το 80%).

 5. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις βρει πρώτα το ακίνητο που επιθυμείς να αγοράσεις πριν απευθυνθείς σε τράπεζα για χρηματοδοτική κάλυψη. Αντίθετα, μέσα από μια διαδικασία οικονομικής προέγκρισης (η οποία είναι ανανεώσιμη με απλό τρόπο αν δεν έχει μεσολαβήσει σημαντική αλλαγή στα δεδομένα σου), μπορείς να πάρεις μια πραγματική εικόνα των δυνατοτήτων δανεισμού σου και να προσαρμόσεις αντίστοιχα την αναζήτηση του ακινήτου με ρεαλιστικά σενάρια. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, συνεργάσου με την τράπεζα για την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητάς σου, παρέχοντας ακριβή οικονομικά στοιχεία για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων.

 6. Φρόντισε να κάνεις ταμειακό προγραμματισμό, τουλάχιστον για τη διάρκεια του δανείου. Όταν ζητάς ένα δάνειο μην υπολογίζεις μόνο τα σημερινά σου εισοδήματα. Υπολόγισε κατά τα μέτρο του δυνατού και τα μελλοντικά. Στη συνέχεια:

 7. Κάνε έρευνα αγοράς και ενημερώσου!

 8. Επίλεξε την τράπεζα με τους ευνοϊκότερους όρους, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των εμπλεκόμενων δαπανών (Συνολικό ετήσιο πραγματικό ποσοστό επιβάρυνσης ή αλλιώς το συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο, έξοδα του δανείου, πρόσθετες επιβαρύνσεις, έξοδα ασφάλισης κλπ.).

 9. Συγκέντρωσε την προσοχή σου στο συνολικό κόστος όλης της διάρκειας του δανείου και όχι μόνο στην προσφορά της αρχικής άτοκης περιόδου ή στο μειωμένο επιτόκιο.

 10. Μελέτησε με προσοχή τους όρους των συμβάσεων πριν την υπογραφή.

 11. Μη διστάσεις να ζητήσεις διευκρινίσεις για τους όρους που δεν κατανοείς.

 12. Και μια τελευταία συμβουλή, απόφυγε τη λήψη νέων δανείων για να αντιμετωπίσεις ληξιπρόθεσμες προηγούμενες οφειλές. Η τακτική αυτή οδηγεί κατά κανόνα σε υπερχρέωση.

Στο money-market.gr σε βοηθάμε να βρίσκεις την καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά σου! Συγκρίνεις προϊόντα του τραπεζικού κλάδου, βρίσκεις χρήσιμα εργαλεία αλλά και πολλά expert tips.

58 προβολές

ΣXETIKA ME TO 

money-market.gr

MM_logo.png

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ