• Money Market

Διαθέσιμη η υπηρεσία Apple Pay στην Ελλάδα


Ήρθε και στην Ελλάδα η υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών ApplePay, ειδικά για συσκευές Apple.


Εάν μάλιστα έχεις iPhone τεχνολογίας iOS6 και πάνω, θα έχεις ενδεχομένως προσέξει πως στην εφαρμογή Wallet σου έχει προστεθεί η παρακάτω δυνατότητα.
Το Apple Pay έχει σχεδιαστεί με στόχο οι καταναλωτές να μην έχουν ανάγκη το «φυσικό» χρήμα ή μια πλαστική κάρτα, αλλά όλες οι κάρτες να είναι συγκεντρωμένες στο iPhone ή Apple Watch, με τη μορφή «ψηφιακού» πορτοφολιού που μας επιτρέπει να πληρώνουμε με την ίδια μας τη συσκευή και ένα μόνο άγγιγμα σε καταστήματα, εστιατόρια, ταξί και πολλά άλλα μέρη.


Επιπλέον, όταν πραγματοποιείς αγορές σε εφαρμογές ή στο διαδίκτυο μέσω του Safari,  δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσεις με χειροκίνητο τρόπο χρονοβόρες φόρμες ή να πληκτρολογείς πληροφορίες αποστολής και χρέωσης. 


Η διαδικασία πληρωμής πέρα από την απλότητα, εστιάζει στο υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότητας.


Κάθε αγορά Apple Pay είναι επικυρωμένη με το Face ID, το Touch ID ή τον κωδικό πρόσβασης της συσκευής και αρκεί να πλησιάσεις τη συσκευή σου σε ένα τερματικό που υποστηρίζει ApplePayκαι να «επικυρώσεις» την εκτέλεση της συναλλαγής π.χ. ξεκλειδώνοντας τη συσκευή σου με Face ή Touch ID.


Όταν κάνεις μια αγορά, το Apple Pay χρησιμοποιεί έναν αριθμό για τη συγκεκριμένη συσκευή και έναν μοναδικό κωδικό συναλλαγής (tokenization). Έτσι, ο αριθμός της κάρτας σου δεν αποθηκεύεται ποτέ στη συσκευή σου ή στους διακομιστές της Apple και, όταν πληρώνεις, οι αριθμοί των καρτών σου δεν κοινοποιούνται ποτέ από την Apple στους εμπόρους.


Όλα σε DigitalWallet!


Πλέον λοιπόν δε θα χρειάζεσαι να έχεις τις τραπεζικές σου κάρτες, τα εισιτήρια ή τα boarding passes διασκορπισμένα. Στα Wallets oι χρεωστικές και οι προπληρωμένες κάρτες σου βρίσκονται συγκεντρωμένες, μαζί με τις κάρτες επιβίβασης και τα εισιτήριά σου.

Διαθεσιμότητα Υπηρεσίας στην Ελλάδα

Η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας είναι ακόμη περιορισμένη στην Ελλάδα μέχρις ότου το ψηφιακό πορτοφόλι της Apple να υποστηρίζεται και από τις εγχώριες τράπεζες.


Για αρχή, υποστηρίζονται δυο γνωστές Νεοτράπεζες, η γερμανική N26 και η Revolut αλλά και η λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα Monese.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Apple Pay θα υποστηρίζει επιπρόσθετα και η Edenred που δραστηριοποιείται στο χώρο των διατακτικών γεύματος (Ticket Restaurant) μέσω της prepaid κάρτας Spendeo, η οποία θα μπορεί να ενσωματωθεί στο digital wallet της Apple.


Σχετικά με τις πιο «mainstream» κάρτες, παρότι η Visa ανακοίνωσε την υποστήριξη της υπηρεσίας για τους κατόχους καρτών Visa στην Ελλάδα και σε 15 ακόμα χώρες στην Ευρώπη, ενημερώνοντάς τους ότι μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τo Apple Pay σε όλα τα ανέπαφα τερματικά παγκοσμίως, φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουμε την συστημική υποστήριξη της υπηρεσίες και από τις ελληνικές τράπεζες.


Από την πλευρά της η Mastercard ενημερώνει ότι η υποστήριξη αφορά τις ομώνυμες κάρτες των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προαναφέρθηκαν (αλλά και της Edenred) και όχι των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τις απαραίτητες αλλαγές/προσαρμογές στα συστήματά τους.

Οι λόγοι για την «ασυμβατότητα» των εγχώριων τραπεζών είναι κατά κύριο λόγο οι παρακάτω:

  • Τεχνολογικοί: Οι τράπεζες θα πρέπει να υλοποιήσουν κατάλληλη τεχνολογία “tokenization” ειδικά για την υπηρεσία Apple Pay, ώστε να υποστηρίζονται τέτοιου είδους πληρωμές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη διείσδυση των iPhones στην ελληνική αγορά σε σχέση με τα smartphones τεχνολογίας Android, καθιστούν τις τράπεζες λιγότερο βιαστικές να προχωρήσουν σε συνεργασία με την Apple.

  • Επιχειρηματικοί: Η Apple φέρεται να ζητά επιπλέον προμήθειες από αυτές που επιβαρύνονται ήδη οι έμποροι για τη χρήση πλαστικού χρήματος μέσω POS.

Ποιες είναι οι αντίστοιχες υπηρεσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό


Η Apple με τη υπηρεσία Apple Pay & το Wallet δεν είναι ο μόνος παίκτης στη νέα γενιά ψηφιακών πληρωμών και πορτοφολιών.


Η Google αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα το 2020 με το Google Pay, ενώ και άλλες εταιρίες έχουν μπει επίσης στο παιχνίδι όπως η Samsung με τη δική της υπηρεσία Pay.


Στην Ελλάδα, μόνο η Alpha Bank μέχρι στιγμής έχει ψηφιακό πορτοφόλι για τους πελάτες της, το MyAlphaWallet .


Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις και επανερχόμαστε!

19 προβολές

ΣXETIKA ME TO 

money-market.gr

MM_logo.png

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ